Curnê Reş'te gasp protesto edildi

Curnê Reş'te AKP'liler tarafından yakılan iki sandığın gerekçe gösterilerek seçimlerin yenilenmesi kararına tepkiler sürüyor.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) 45 yıl sonra belediyesini kazandığı Curnê Reş ilçesinde AKP'nin 15 sandığa itirazı üzerine dün seçimlerin yenilenmesi kararı verilmişti. Seçim akşamı AKP'nin itiraz ettiği 1119 ve 1120 nolu sandıklara ait pusulalar, mevcut başkan ve AKP adayı Ali Aslan Bayık'ın yeğeni Mustafa Bayık ile belediye çalışanlarının da aralarında olduğu 50 kişilik grup tarafından ateşe verilmişti.

Kamera kayıtları bulunan olayı gerekçe gösteren İlçe Seçim Kurulu, DEM Parti'nin 521 oy farkı ile kazandığı seçimlerin yenilenip 2 Haziran'da yapılmasına karar verdi.

Partililer İl Seçim Kurulu'na itirazda bulunacak.

'DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ'

İtirazın değerlendirileceği Haliliye ilçesinde bulunan İl Seçim Kurulu önünde toplanan yüzlerce Rihalı, kararı protesto etti. DEM Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan, Mersin Milletvekili Ali Bozan, Curnê Reş Belediye Eşbaşkanı seçilen Garip Yeşil ile Serhan Paydaş, DEM Parti'nin kazandığı Bêrecûk, Pirsûs, Serêkanîye, Hewag, Xelfetî, Wêranşar belediye eşbaşkanları, Riha Baro Başkanı Abdullah Öncel ve sayısı her geçen dakika artan halk, sık sık "Direne direne kazanacağız" ve "Hırsızlar halka hesap verecek" sloganları attı.
Emek ve Demokrasi Platformu kitle ile birlikte, İl Seçim Kurulu önünde basın açıklaması yaptı. Curnê Reş’te seçimin iptal edilmesine ve Wan’daki siyasi pusu kararına tepki gösteren Platform Sözcüsü ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Riha Şube Eşbaşkanı Ferhat Demir, “Bu kararlar yargı eli ile halkın özgür iradesine hukuksuz el koymaktır” diyerek, yaşananları “sivil darbe” olarak yorumladı.

Demir, “Seçilme hakkı sadece seçimlerde aday olma hakkını değil, aynı zamanda seçildikten sonra devlet tarafından güvencelerin sağlanmasıyla korunmaya alınmaktadır. Hiç kuşkusuz kişinin seçildikten sonra başkanlık sıfatının temsil yetkisini fiilen kullanabilmesini gerektirir. Bu bağlamda seçimlere hukuka aykırı müdahale, sadece seçilme hakkına değil, aynı zamanda seçmenlerin serbest iradelerini açıklama hakkına da yönelik bir müdahale teşkil etmektedir” dedi.

 “Halk iradesine karşı gerçekleştirilen bu müdahaleler, Türkiye’nin demokrasisini ağır bir şekilde yaralayacaktır" diyen Ferhat Demir, şunları ekledi: "Barış içinde bir arada yaşama fikrini, demokratik hukuk devleti idealine olan inancı da tümden ortadan kaldıran bu hukuk dışı uygulamaya sessiz kalınmamalıdır. Bu hukuksuz tutumdan derhal vazgeçilerek, seçilen kişilere mazbataları verilmelidir. Hilvan ve Van halkının iradesinin yanında olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz.” Kitlenin İl Seçim Kurulu önünde “Demokrasi Nöbeti” devam ediyor.

HUKUKÇULAR VE İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARINDAN TEPKİ

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Riha Barosu da, baro binası önünde açıklama yaptı. Eyleme Curnê Reş Belediye eşbaşkan adayları Garip Yeşil ve Serhan Paydaş’ın yanı sıra çok sayıda hukuk ve hak savunucusu katıldı.
Ortak basın metnini okuyan Riha Baro Başkanı Abdullah Öncel, seçmen iradesinin yok sayıldığını söyledi, “Bu karar ile açıkça görülmüştür ki, Kürt illerinde seçme iradelerinin siyasi iktidarın güdümündeki oluşumlarla beraber şekillendiği barizdir" dedi.